Rivierengebied

VIDEO | Groot vrachtschip doormidden gebroken op de Waal

Het gebroken schip ligt in de Waal bij Deest.
© Persbureau Heitink
DEEST - Woensdagmiddag is op de Waal een vrachtschip doormidden gebroken. Het schip ligt bij de zandwinningslocatie tussen Deest en Winssen, even ten westen van Nijmegen. Hoe het schip heeft kunnen breken, is nog onduidelijk.
"Tijdens het beladen van het schip is het onverklaarbaar doormidden geknakt of gescheurd. Het middenstuk ligt in het water", vertelt Gaby Huisman van Nederzand Projectmanagement. Dat bedrijf begeleidt de zandwinning.
Het schip van 110 meter lang is afkomstig uit België en vaart sinds 1974. Twee delen ervan steken nog boven het water uit. De rest van het vaartuig is gezonken.

Bemanning in het water

Huisman zegt dat er drie bemanningsleden aan boord waren. "Eentje is ter water geraakt. Hij is gecontroleerd door een ambulance, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Iedereen is in veiligheid gebracht en wij hebben ze opgevangen", aldus Huisman.
Zie hier de beelden:
Zie hier de beelden van het gebroken schip

Geen hinder

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat lekt het schip geen olie. "Maar voor de zekerheid is er een olieboom geplaatst. Dat zijn grote absorberende worsten die voorkomen dat er olie in het water belandt", legt de woordvoerder uit.
De scheepvaart ondervindt geen hinder, laat Rijkswaterstaat weten. "Het is nu aan de verzekeraars om de breuk te onderzoeken en het vrachtschip weg te halen."
Het schip is doormidden gebroken terwijl hij werd beladen met zand.
© Persbureau Heitink