Stedendriehoek

Storing na storing: Apeldoorn is hard toe aan nieuw zwembad, zo ziet het eruit

De Sprenkelaar (links) wordt vervangen door een nieuw zwembad (rechts)
© Omroep Gelderland
APELDOORN - De timing is wrang. Juist als er groen licht is gegeven voor de bouw- en ontwerpplannen van een nieuw zwembad in Apeldoorn-Noord, moet het oude zwembad noodgedwongen het wedstrijdbad sluiten. De Sprenkelaar is ‘op’ en kampt steeds vaker met technische storingen. Het nieuwe zwembad staat pas gepland voor 2027.
Na maar liefst zes dagen wordt er opgelucht ademgehaald in De Sprenkelaar. De storing in de machinekamer is voorbij. Die werd ontdekt aan de start van de meivakantie. “Waardeloos natuurlijk. We hadden eigenlijk recreatief zwemmen op stapel staan. Gelukkig was het mooi weer. Dan kiezen Apeldoorners voor het Boschbad, in de openlucht”, aldus zwembadmanager Etienne Stoltenkamp.
Het is de zoveelste storing. En waarschijnlijk ook niet de laatste. “Twee jaar geleden zeiden we al: De rek is eruit”, zegt Ritsert Flim van Aquapoldro, een zwemvereniging die gebruik maakt van De Sprenkelaar. “Dit seizoen hebben we er al drie keer gestaan op zaterdagochtend, dat het water niet goed was en we niet konden zwemmen. Toen gaven we maar droogtraining. Opdrukken, en been- en buikspieren trainen enzo.”

40 miljoen euro

Over een nieuw zwembad is lang gediscussieerd in de Apeldoornse gemeenteraad. Al in 2021 werd de knoop doorgehakt. Maar pas vorig jaar kwam er een overeenstemming over de grootte van dat bad aan de Vlijtseweg. In plaats van een 25-meterbad, komt er nu een 50-meterbad dat in twee gelijke delen kan worden gesplitst.
Kostenplaatje: 40 miljoen euro. Voor dat bedrag komt er ook een doelgroepenbad, een peuterbad, een glijbaan, en een welness. Vorige week gaf de gemeente groen licht voor de ontwerp- en bouwplannen.
Bekijk hier hoe het nieuwe zwembad eruit komt te zien:
Zwembadmanager Stoltenkamp is zeer te spreken over het ontwerp: “Dit is wat Apeldoorn nodig heeft. De wateroppervlakte is goed. En de entourage van het gebouw is boven verwachting mooi. Daar kan de zwemsport wel in groeien.” Volgens planning moet het nieuwe zwembad in 2027 klaar zijn.

'Techniek is sterk verouderd'

De gemeente Apeldoorn zegt er intussen ‘alles aan te doen’ om de in slechte staat verkerende Sprenkelaar open te houden.
Stoltenkamp: “De techniek laat ons af en toe in de steek. Het is sterk verouderd. We zorgen dat we onderhoud blijven plegen aan de voorkant. Maar af en toe worden we daarin verrast”.

Koffie en thee

Om teleurgestelde zwemmers na de storing tegemoet te komen, wordt er koffie en thee met wat lekkers uitgedeeld. “Bezoekers reageren opgelucht. Ze vinden het fijn dat we weer kunnen zwemmen. Zij zien ook dat wij, de technische dienst, heel erg ons best doen om het zwembad in de lucht te houden.”
Of de huidige eigenaar van De Sprenkelaar ‘Stichting Zwembad Noord-Oost’ ook eigenaar wordt van het nieuwe zwembad is niet bekend. Stoltenkamp: “Over de exploitatievorm worden nog gesprekken gevoerd”.