Noord-Veluwe

Wolftoerist niet welkom op de Sandbergweg

De hekken en borden bij de parkeerplaats aan de Sandbergweg in Ermelo. Foto@GLD
© Omroep Gelderland
ERMELO - In Ermelo is een parkeerplaats aan de Sandbergweg afgesloten met hekken en borden. Aan de andere kant van de weg staat ook een hek. De gemeente heeft ze geplaatst omdat mensen massaal naar die plek komen omdat ze denken dat er een tamme wolf is.
Al een tijd lang verschijnen er beelden van een wolf die dichtbij de auto's loopt op de Veluwe en daar lijkt te bedelen om voedsel. Waarschijnlijk komt dit omdat het dier gevoerd is vanuit een auto. En dat trekt toeristen die dat ook wel even van dichtbij willen zien. De vele auto's die in de berm worden geparkeerd zorgen volgens de gemeente voor gevaarlijke situaties.
Deskundigen uit binnen- en buitenland zien het liefste dat deze tamme wolf weer schuw wordt. Bijvoorbeeld door het inzetten van verdovingspijlen. De provincie Gelderland wilde ingrijpen met een paintballgeweer bij een niet-schuwe wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De rechter kwam er zelfs meerdere malen aan te pas omdat de Faunabescherming bezwaar had gemaakt tegen de inzet van zo'n geweer. Uiteindelijk ging de rechter mee met de provincie na een betere onderbouwing van het paintballplan. Er kwam een vergunning en het paintballgeweer kon worden ingezet.
Niet alleen de wolf trekt flink bekijks, de gemeente zegt dat deze borden ook gebruikt worden tijdens de bronstijd van reeën.